ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η τέταρτη διάσταση αλλάζει τον τρόπο σκέψης, την παραγωγή, αλλάζει την παγκόσμια οικονομία και προφανώς θα αποτελέσει την ανακάλυψη του 21ου αιώνα.

Έγινε διπλή επιστημονική επιβεβαίωση με επιτυχή πειραματική προσέγγιση από ερευνητές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας το quantum Hall effect, μια συγκεκριμένη μέθοδο περιορισμού και μέτρησης ηλεκτρονίων βάσει της οποίας επαληθεύεται η ύπαρξη μιας τέταρτης χωρικής διάστασης.

Η πιθανή ύπαρξη πρόσθετων διαστάσεων πρωτοπαρουσιάστηκε στο σατιρικό μυθιστόρημα του Edwin Abbott “Flatland: A Romance of Many Dimensions” (1884), που απεικόνιζε τη βικτοριανή κοινωνία στην Αγγλία του 19ου αιώνα ως ιεραρχικό δισδιάστατο κόσμο, ανίκανο να συνειδητοποιήσει το στενό της – μυαλό λόγω της κατώτερης διάστασής του.

Στη φυσική, από την άλλη πλευρά, η πιθανότητα ότι το σύμπαν μας περιλαμβάνει περισσότερες από τρεις χωρικές διαστάσεις προτάθηκε αρχικά μετά την θεωρία της γενικής σχετικότητας του Albert Einstein στη δεκαετία του 1920.

Η σύγχρονη θεωρία των χορδών – που προσπαθεί να συμβιβάσει τις ιδέες του Αϊνστάιν με τους νόμους της κβαντικής μηχανικής – ανεβάζει τη δυνατότητα ύπαρξης ακόμη και μέχρι 10 διαστάσεων.

(2D αντλία τοπολογικής φόρτισης σε ένα οπτικό υπερκείμενο. (α) Ένα δυναμικό 2D superlattice δημιουργείται με παρεμβολές ακτίνων λέιζερ, σχηματίζοντας έναν «ελαφρύ κρύσταλλο» τύπου αυγών-χαρτόκουτου στον οποίο τοποθετούνται τα άτομα. (β) Η τροποποίηση του δυναμικού κατά μήκος του οριζόντιου άξονα Χ περιοδικά με το χρόνο προκαλεί κίνηση των ατόμων στο πλέγμα. Η γρήγορη κίνηση κατά μήκος του χ είναι το ισοδύναμο του 2D κβαντικού αποτελέσματος Hall, ενώ μια αργή μετατόπιση στην εγκάρσια διεύθυνση y αποκαλύπτει την ύπαρξη του 4D κβαντικού Hall effect).

Γραφικά: LMU / MPQ

Σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο, μια διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Καθηγητή Immanuel Bloch, Πρόεδρος της Κβαντικής Οπτικής στο LMU του Μονάχου και Διευθυντή στο MPQ, και ο καθηγητής Oded Zilberberg, ETH Zürich, έχουν εφαρμόσει μια δυναμική έκδοση του αποτελέσματος 4D quantum Hall με υπέρψυχρα άτομα σε μια οπτική δομής εναλλασσομένου πλέγματος.

(Εικονογράφηση μιας υποθετικής συσκευής για τη μελέτη του φαινόμενου κβαντικού Hall σε 4D συστήματα. Δύο ράβδοι 2D Hall αριστερά / δεξιά) συνδυάζονται σε ορθογώνιους υποσυνθέσεις για να σχηματίσουν ένα 4D κβαντικό σύστημα Hall -κέντρο).

Γραφικά: LMU / MPQ)

Απέδειξαν ότι μια τέταρτη χωρική διάσταση θα μπορούσε να εκτείνεται πέρα από τα όρια του πάνω και κάτω, αριστερά και δεξιά, προς τα εμπρός και προς τα πίσω.

Μια Φυσική τεσσάρων διαστάσεων θα είναι μια νέα Φυσική από την οποία μπορούν να κατασκευαστούν μηχανές και συσκευές που θα εκμεταλλεύονται την φυσική της ανώτερης διάστασης, αποκομίζοντας οφέλη για τις χαμηλότερες διαστάσεις.

Από τα πειράματα προέκυψε ότι, ακριβώς όπως ένα τρισδιάστατο αντικείμενο δημιουργεί μια δισδιάστατη σκιά, οι δύο επιστημονικές ομάδες της Ευρώπης και των ΗΠΑ, με διαφορετικές προσεγγίσεις, παρατήρησαν μια τρισδιάστατη σκιά που μπορεί να δημιουργείται από ένα αντικείμενο τεσσάρων διαστάσεων – ακόμα κι αν δεν μπορούμε να δούμε αυτό το ίδιο το τετραδιάστατο αντικείμενο. Η παρατήρηση αυτή μπορεί να δώσει δυναμική ώθηση και ορμή σε νέες ανακαλύψεις για τις ίδιες τις βασικές αρχές της επιστήμης και τις εφαρμογές της.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο Αινσταιν δεν μίλησε ποτε για εξτρα διαστασεις
    Απλως προήγαγε το χρονο στο status της διάστασης
    Διότι στις εξισώσεις της ειδικής σχετικότητας εισέρχεται συμμετρικά ως προς το χωρο

    • Η αναφορά στον Αϊνστάιν γίνεται έπειτα από σχετική ανακοίνωση του Max Planck Institute που συσχετίζει την θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν με την ιστορικά πρώτη επιστημονική προσέγγιση για τέταρτη διάσταση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.