ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Για να εξηγήσουμε τι κάνει η Τουρκία και να μην βολοδέρνουμε με διάφορες πολιτικές θέσεις περί μόνιμης ειρήνης με την Τουρκία, εκφράζω…

Μια σύντομη φτωχή άποψη σε δύο σημεία:

Πρώτον, Η Τουρκία προφανώς δεν θέλει να εμπλακεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο εάν κρίνει ότι οι επιπτώσεις θα είναι βαριές και μια νίκη θα είναι πύρρειος.

Πάντα ωστόσο σχεδιάζει και κάνει πολεμικές επιχειρήσεις όταν κρίνει ότι ο αντίπαλος βρίσκεται σε πιο αδύναμη θέση.

Ιστορικά έχουμε πάρα πολλά παραδείγματα, τα πρόσφατα σε ότι αφορά μόνο  Ελλάδα και Κύπρο είναι η εισβολή στην Κύπρο, τα Ίμια, η κατάρριψη του Ηλιάκη και άπειρες πολεμικής εξέλιξης καθημερινές ενέργειες.

Φυσικά η μη απάντηση στενεύει την πολιορκία της χώρας που μέσα σε λίγα χρόνια κατέληξε να μην έχει αδιαμφισβήτητα ούτε το μισό Αιγαίο ούτε σπιθαμή από την Ανατολική Μεσόγειο.

Δεύτερον, η Τουρκία έχει ως δόγμα τη διαρκή επέκταση και έχει στρατηγικό σχεδιασμό την επίτευξη των στόχων της επέκτασης.

Στην ουσία αυτός είναι ο συνεκτικός κρίκος όλων των πολιτικών και όλων των κομμάτων της, αυτό που κάνει πολλούς να θεωρούν ότι έχει σχεδιασμένη στρατηγική που κατά έναν μεταφυσικό τρόπο ακολουθούν όλες οι ηγεσίες.

Πολύ απλά η συνέχεια της πολιτικής της είναι η επεκτατική της φύση. Η στρατηγική της που προέρχεται από την αυτοκρατορική της ιστορία προσαρμόζεται στα εξής βήματα:

Προσδιορίζει για κάθε εποχή στόχους. Πολιορκεί την αντίπαλη χώρα και τις αντίπαλες δυνάμεις. Με την πολιορκία έπεσαν στο παρελθόν τα πιο ισχυρά κάστρα, με την πολιορκία που μπορεί να κρατάει και χρόνια, έπεσε και η «απόρθητη» Κωνσταντινούπολη. Και ολοκληρώνει σε κύκλους.

Κάθε κύκλος έχει κορυφή και βάση.

Στην βάση, στο κάτω μέρος βρίσκεται όταν αισθάνεται αδύναμη σε σχέση με τον αντίπαλο ή όταν πρέπει να σχηματίσει συμμαχίες ή όταν τα προσωρινά οφέλη είναι μεγαλύτερα και εξυπηρετούν χωρίς να φαίνονται τα μακροπρόθεσμα.

Η κορυφή του κύκλου είναι συνάρτηση χρονικής συγκυρίας και διεθνών συνθηκών. Είναι όταν ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες, έχει αποδώσει η πολιορκία και βρεθεί ο αντίπαλος στην αδύναμη θέση, τότε η εισβολή ή η άλλης μορφής επέκταση συντελείται σαν ώριμο φρούτο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.