ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στο ιστορικό ρεκόρ των 404,68 δις€ σκαρφάλωσε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας! Ενώ στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023, το Υπουργείο οικονομικών διατυπώνει την άποψη ότι στο τέλος του 2023 θα διαμορφωθεί σε 395,03 δις ευρώ. Τεράστιο χρέος.

Πολλοί ρωτούν γιατί αναγκασθήκαμε να μπούμε στο μνημόνιο με 330 δις€ χρέος ενώ τώρα είμαστε τυπικά εκτός μνημονίου;
Η απάντηση είναι ότι το Ελληνικό χρέος βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και έχει μια περίοδο προστασίας μέχρι το 2032.
Η απάντηση είναι δηλαδή ότι η Ελλάδα μέχρι το 2032 θα πρέπει να έχει εκπονήσει και υλοποιήσει ένα Σχέδιο Οικονομικής Ανάπτυξης (ΣΟΑ) ώστε το χρέος της να μην αποτελεί πρόβλημα μέχρι τότε.

Είναι συνεπώς εθνική υποχρέωση να έχει συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ή διαφορετικά να έχει εκπονηθεί από την κυβέρνηση το ΣΟΑ και ο προϋπολογισμός 2023 να αποτελεί βήμα προς την υλοποίηση του σχεδίου.

Όλα τα σοβαρά κράτη και οι σοβαρές πολιτικές δυνάμεις κινούνται με αυτόν τον τρόπο. Για παράδειγμα ο Εμμανουέλ Μακρόν προανήγγειλε ήδη από το 2021 ένα πρόγραμμα που θα επιτρέψει στη Γαλλία να εισέλθει στις νέες οικονομικές και παραγωγικές συνθήκες με αξιώσεις. Στον φετινό προϋπολογισμό εξειδίκευσε το πρόγραμμα “Γαλλία 2030”, για το οποίο προβλέπονται 54 δις σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας.

Σήμερα, ταυτόχρονα με τον προϋπολογισμό, διατίθενται κάποια πρώτα στοιχεία: Ήδη, 25 δις έχουν δεσμευτεί για περισσότερα από 3.200 έργα από 3.500 δικαιούχους, εκ των οποίων το 50% αποτελείται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διευκρινίζει η Γαλλική προεδρία.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Εμανουέλ Μακρόν επιδιώκοντας να πετύχει την προβολή της Γαλλίας στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής και βιομηχανικής καινοτομίας μέχρι το 2030, στοχεύει σε επενδυτικό πρόγραμμα που διατηρεί και ενδυναμώνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Γαλλίας.

Ακούσατε κάτι αντίστοιχο για τον προϋπολογισμό της Ελλάδας;

Ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την αντιπολίτευση μέχρι στιγμής.

Οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης ορθά επισημαίνουν το διαρθρωτικό πρόβλημα που εκφράζεται με τα τερατώδη ελλείμματα του εμπορικού ισοζυγίου.
Μέχρις εκεί. Κάποιες προτάσεις που ακολουθούν είναι αποσπασματικές.

Ωστόσο η χώρα δεν χρειάζεται απλά ευχολόγια για την αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της Αγροδιατροφικής παραγωγής στην Ελλάδα.

Χρειάζεται καθαρή στόχευση με σημαία την συλλογικότητα. Αλλά κυρίως χρειάζεται το πρόβλημα και το μειονέκτημα να γίνει πλεονέκτημα και προτέρημα.

Το δημογραφικό μπορεί να γίνει πλεονέκτημα εάν αξιοποιηθεί συλλογικά και οργανωμένα αντιστροφή ανάπτυξης από τα αστικά κέντρα στις κοινότητες της περιφέρειας.

Όπως ακριβώς οι ενεργειακές κοινότητες που σαμποτάρισε η κυβέρνηση της ΝΔ για να ωφεληθούν οι μεγάλοι πάροχοι, τα μεγάλα συμφέροντα, απέδωσαν πλούσια οφέλη σε άλλε χώρες, έτσι και οι νέες κοινότητες παραγωγικής διαβίωσης μπορούν να αποδώσουν μια επαναστατική αλλαγή στην Ελληνική οικονομία, στο δημογραφικό και στην ελπίδα που έχουμε χάσει.

Οι εξοπλισμοί μπορούν να γίνουν ατμομηχανή της οικονομίας εάν πάψουν να θεωρούνται βάρος και γίνουν με κριτήριο την ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.
Παγκοσμίως, όπου αναπτύχθηκε αμυντική βιομηχανία έγινε μήτρα τεχνολογικών καινοτομιών και ατμομηχανή σύγχρονης βιομηχανικής και παραγωγικής ανάπτυξης.
Το δίλημμα δημόσια ή ιδιωτική είναι ψευτοδίλημμα που απλά λειτουργεί ως τροχοπέδη.
Η Ελλάδα τώρα έχει την μεγάλη ευκαιρία, με την εξαίρεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων για την επίτευξη πλεονάσματος. Μεγάλη ευκαιρία γιατί αυτή η απόφαση συνοδεύεται από την επεξήγηση ότι οι δαπάνες κατά πλειοψηφία πρέπει να αφορούν αγορές από χώρες της Ε.Ε.

Δυστυχώς η μόνη συζήτηση που ακούμε μέχρι σήμερα είναι για τα επιδόματα, την ακρίβεια και την φτωχοποίηση. Συζήτηση ανιαρή για μείωση του ΦΠΑ ή αύξηση των επιδομάτων!

Χωρίς ριζοσπαστικές προτάσεις αλλαγής/αντιστροφής του κοινωνικού μοντέλου ανάπτυξης που θα φέρει δικαιοσύνη στο κοινωνικό μέρισμα κάθε Έλληνα, δεν υπάρχει προοπτική.

Με καταγγελτικό λόγο χωρίς ουσία, ή με δήθεν υπεύθυνο πολιτικό λόγο αποστεωμένο από τα συγκρουσιακά χαρακτηριστικά που πρέπει να συνοδεύουν τη ριζική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου που μας οδήγησε στην πτώχευση, η συζήτηση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης εγκλωβίζεται στην κυρίαρχη πολιτική της ΝΔ και αναπαράγει την κυριαρχία των μεγάλων συμφερόντων στο πολιτικό σύστημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.