ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σπαταλάμε τη ζωή μας περιφρονώντας την άξια του νερού. Ούτε η κυβέρνηση ούτε οι περιφέρειες ασχολούνται και ειδικότερα η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν ενδιαφέρεται να αποκτήσει πολιτικές για το νερό. Ωστόσο οι Εθνικές Πολιτικές για το νερό ως συντελεστή παραγωγής και δημόσιο αγαθό είναι θέμα ζωής, της δικής μας και των παιδιών μας.

Το νερό δεν είναι απλό αγαθό. Είναι δικαίωμα για εμάς και τις επόμενες γενιές. Tο νερό επειδή αποτελεί το πιο απαραίτητο συστατικό της ζωής και λόγω της αυξανόμενης πίεσης που υφίσταται τόσο στην διαθέσιμη ποσότητα όσο και στην ποιότητά του, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή πολιτικών για την αειφόρο διαχείριση των υδατικών πόρων, πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για κάθε κοινωνία, για κάθε χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα αναγνωρίζοντας την σημασία του νερού, θέσπισε την οδηγία πλαίσιο 2000/60/ΕΚ για τα ύδατα, όπου:

  • Στοχεύει στην ολοκληρωμένη διαχείριση του νερού με στόχο την επίτευξη της αειφορία.
  • Λαμβάνει ως βάση την ολοκληρωμένη διαχείριση του νερού τις «υδρολογικές λεκάνες».
  • Αναγνωρίζει παράλληλα με τις ανθρώπινες ανάγκες και τη σπουδαιότητα του νερού στις λειτουργίες των οικοσυστημάτων.
  • Προβλέπει τη συμμετοχή του κοινού στο σχεδιασμό, τη λήψη αποφάσεων και την παρακολούθηση της εφαρμογής της πολιτικής για τα νερά.

Το 2030 λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ασύδοτης σπατάλης των υδατικών πόρων θεωρείται έτος καμπής πριν την γενικευμένη έλλειψή του στην περιοχή μας.

Οι νέες τεχνολογίες ήδη προβλέπουν φθηνές λύσεις με χρήση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Ωστόσο ο συνδυασμός των πολιτικών για το νερό και η χρήση νέων τεχνολογιών απαιτεί σχεδιασμό και βούληση. Ποιες πολιτικές δυνάμεις ασχολούνται; Εμείς έχουμε καθήκον να ενώσουμε τις δυνάμεις μας γιατί το 2030 είναι πολύ κοντά!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.