ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Πριν από δέκα χρόνια! Ποιος θα το πίστευε! Στις 18 Αυγούστου 2008 το domain name Bitcoin.org καταχωρήθηκε από έναν ανώνυμο χρήστη, Ήταν το όνομα μιας ιστοσελίδας που προκάλεσε επανάσταση η οποία έγινε αντιληπτή πολλά χρόνια μετά. Δύο μήνες μετά τη δημιουργία της διαδικτυακής διεύθυνσης, ο μυστηριώδης Satoshi Nakamoto θα μοιραζόταν το μανιφέστο που βασίζεται στην κρυπτογράφηση σε μια online κρυπτογραφική συνομιλία.

Η ιστορία του Bitcoin, όπως μα θυμίζει στο άρθρο του στην Corriere della Sera ο Enrico Forzinetti, ξεκίνησε επίσημα τον Ιανουάριο του 2009 με την κυκλοφορία του λογισμικού στη βάση και τη δημιουργία του πρώτου μπλοκ του blockchain, της τεχνολογίας στην οποία βασίζεται το εικονικό νόμισμα. Οι πρώτες αγορές με Bitcoin – δύο πίτσες έγιναν το 2010.

Η ανάπτυξη του ήταν αργή μέχρι την έκρηξη της δημοτικότητας του και την ραγδαία αύξηση στην αξία προς το τέλος του 2017. Εν τω μεταξύ, έγινα χιονοστιβάδα οι κατηγορίες ότι είναι ένα εργαλείο για τη χρηματοδότηση εγκληματικών δραστηριοτήτων υπό την κάλυψη της ανωνυμίας και ενέχει τον κίνδυνο μιας νέας κερδοσκοπικής φούσκας που είναι έτοιμη να εκραγεί. Ως αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης της αξίας και των πιεστικών προειδοποιήσεων, τους πρώτους μήνες του 2018 επήλθε η επακόλουθη κατάρρευση.

Στη βάση όλων το blockchain, που κυριολεκτικά σημαίνει “αλυσίδα από μπλοκ” και μεταφορικά ονομάζεται “το νέο Διαδίκτυο”. Μια καινοτομία που καθιστά δυνατή την ανταλλαγή χρημάτων (ή πληροφοριών) με απόλυτα ασφαλές και διαφανή τρόπο. Επειδή κανείς δεν το ελέγχει επειδή όλοι οι “συμμετέχοντες” – αυτοί που συνθέτουν και γεμίζουν τα μπλοκ με δεδομένα – είναι ελεγκτές.

Σε αυτά τα χρόνια γεννήθηκαν παράλληλα με το Bitcoin, άλλα εναλλακτικά εικονικά νομίσματα βασισμένα στο δικό τους blockchain. Ονομάζονται altcoin. Μεταξύ των εκατοντάδων που ήδη υπάρχουν, πιο γνωστά έγιναν τα Litecoin, Ether και Ripple. Αλλά σε αυτόν τον ωκεανό των εικονικών νομισμάτων υπάρχει συχνά σύγχυση με τις μάρκες-token: Τα υποκείμενα διαμεσολάβησης ανταλλαγής σε μορφή μάρκας δεν γεννιούνται με σκοπό να γίνουν νόμισμα, αλλά αντιθέτως αντιπροσωπεύουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα συγκεκριμένο αγαθό ή υπηρεσία μέσα σε ένα κλειστό και ιδιωτικό κύκλωμα.

Για να δώσουμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα και μια αναφορά στην «παλιά οικονομία», όπως μα θυμίζει στο άρθρο του στην Corriere della Sera ο Enrico Forzinetti, εάν το Bitcoin μπορεί να συγκριθεί με το Ευρώ, το συμβολικό στοιχείο token αντιπροσωπεύει τη σφραγίδα των σούπερ μάρκετ με την οποία μπορεί να αποκτηθεί ένα βραβείο. Στην πραγματικότητα, οι μάρκες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να απολαύσουν μια συγκεκριμένη υπηρεσία, να πιστοποιήσουν την ιδιοκτησία ενός ακινήτου ή τη δυνατότητα να ψηφίσουν κατά τη διάρκεια των εκλογών.

Μια άλλη ιδιαιτερότητα ορισμένων μαρκών είναι ότι δεν έχουν το δικό τους blockchain, αλλά βασίζονται σε ένα υπάρχον: το πιο χρησιμοποιούμενο είναι το Ethereum για παράδειγμα.

Σε αυτή την περίοδο των οξύτατων διακυμάνσεων στην αξία του, το Bitcoin έχει συσχετιστεί από τους περισσότερους ανθρώπους με ένα εργαλείο επένδυσης ή οικονομικής κερδοσκοπίας, μέσω της οποίας μπορεί να κερδίσει χρήματα στοιχηματίζοντας στην τιμή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.