ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Οι ακραίες διακυμάνσεις αξίας του Bitcoin και η μεταβλητότητα έχει προκαλέσει σύγχυση. Ωστόσο πολλές επιχειρήσεις το δέχονται ήδη ως τρόπο πληρωμής: υπάρχουν ακόμη και εφαρμογές, όπως το Bitcoin World Map, το οποίο δημιουργεί έναν χάρτη των θέσεων όπου μπορείτε να ξοδέψετε ήδη τα εικονικά σας κέρματα. Ακόμη και μεγάλες αλυσίδες εστιατορίων όπως η Pizza Hut, το Domino’s και το Starbucks και οι κορυφαίες διεθνείς εταιρείες όπως η Microsoft και η Virgin αρχίζουν να το αποδέχονται. Αλλά για να γίνει ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο στην πραγματική οικονομία, ο δρόμος μπροστά είναι μακρύς.

Ένα πρώτο πρόβλημα είναι ότι οι ακραίες διακυμάνσεις των τιμών αποτελούν εμπόδιο να χρησιμοποιηθεί σε καθημερινή βάση.

Μια άλλη κρίσιμη πτυχή είναι ο χρόνος επικύρωσης της συναλλαγής: είναι δύσκολο να περιμένεις 20 λεπτά ή μισή ώρα σε ένα κατάστημα για να μπορέσεις να βγεις με τα εμπορεύματα. Για το λόγο αυτό, αναπτύσσονται υπηρεσίες που λειτουργούν ως διαμεσολαβητές πληρωμών, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τον κίνδυνο ενδεχόμενης απώλειας. Εν τω μεταξύ, είναι ευκολότερο (και ταχύτερο) να χρησιμοποιούν τα δικά τους Bitcoins για να κάνουν online αγορές. Και σε αυτές τις περιπτώσεις τα παραδείγματα είναι πραγματικά πολλά και κάποια περίεργα.

Τι μπορούμε να αγοράσουμε

Στην ιστοσελίδα Propyl μπορείτε να αγοράσετε σπίτια με την καταβολή Bitcoin, ενώ η BMW πολύ πρόσφατα άρχισε να το δέχεται για την αγορά των αυτοκινήτων. Τα εικονικά νομίσματα μπορεί να αποδειχθούν πολύ χρήσιμα για τους ταξιδιώτες: η πύλη Cheapair για παράδειγμα, μπορείτε να κλείσετε τα αεροπορικά εισιτήρια των διακοπών τους με εικονικό νομίσματα. Στη συνέχεια, μπορείτε να αγοράσετε μια κάρτα δώρο ως δώρο, να το χρησιμοποιήσετε στα τυχερά παιχνίδια σε απευθείας σύνδεση, αλλά ίσως η πιο απροσδόκητη χρήση είναι άλλη: υπάρχουν τουλάχιστον δυο πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, που παρέχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το λογαριασμό με Bitcoin. Ένα από αυτά, το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας παρέχει μεταπτυχιακές σπουδές στο blockchain.

Είναι όλα παραδείγματα καινοτομίας που λαμβάνουν χώρα, αν και υπάρχουν κάποια πραγματικά οικοσυστήματα στα οποία χρησιμοποιείται ευρέως το εικονικό νόμισμα: όπως μα θυμίζει στο άρθρο του στην Corriere della Sera ο Enrico Forzinetti, στην Ιταλία η βασίλισσα της πόλης είναι Rovereto, μέσα σε αυτό που είναι γνωστό ως η κοιλάδα του Bitcoin. Υπάρχουν αρκετοί τομείς για την επέκταση της χρήσης Bitcoins στην πραγματική ζωή, αλλά μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις. «Πάνω απ ‘όλα, χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση από τους ανθρώπους.

Τώρα πολλοί έχετε ακούσει για τα εικονικά νομίσματα, αλλά λίγοι γνωρίζετε πραγματικά πώς λειτουργούν. Γίνεται λόγος για το ρυθμιστικό κενό που καθιστά δύσκολη την πλήρη υιοθέτηση του Bitcoin: για παράδειγμα, πώς πρέπει να συμπεριληφθούν στη φορολογική δήλωση ; Και τότε πρέπει επίσης να πληρώσετε τον ΦΠΑ για Bitcoins;

Οι γκρίζες περιοχές γύρω από τα εικονικά νομίσματα που, μαζί με τις κατηγορίες για την έλλειψη ιδρύματος στη βάση που ρυθμίζουν την ύπαρξή του, εμπόδισαν το Bitcoin και τα παρόμοια κρυπτό-νομίσματα να διαλύσουν πλήρως τα εμπόδια για να υϊοθετηθούν ως επενδυτικό εργαλείο και να μετατραπούν σε νόμισμα κοινής χρήσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι μέσα σε λίγα χρόνια δεν θα βρεθούμε να χρησιμοποιήσουμε καθημερινά τα κρυπτό-νομίσματα αντί για τραπεζογραμμάτια και πιστωτικές κάρτες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.