ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στον κόσμο συνετελέσθη η εμπέδωση της ψηφιακής επανάστασης και της διαδραστικής επικοινωνίας.

Η λατρεία των πραγμάτων αντικατέστησε κάθε κυρίαρχο ιδεολογικό ρεύμα. Φιλελεύθερο ή Σοσιαλιστικό

Προφανώς η επερχόμενη 4η βιομηχανική επανάσταση και το internet of things θα αποτελέσουν την συνέχεια αυτής της λατρείας και των ευρυζωνικών δικτύων που ήδη εγκαθίστανται.

Απομυθοποιείται η παγκοσμιοποίηση και ταυτόχρονα χάνει την ορμή της καθώς επανακάμπτει η επανεθνικοποίηση των διεθνών πολιτικών γεγονότων.

Ο Ισλαμικός φονταμενταλισμός και η τρομοκρατία σημάδεψαν την δεκαετία.

Το καπιταλιστικό σύστημα επανεμφανίζει το πρόσωπο του 19ου αιώνα με πρωτοφανή αύξηση των ανισοτήτων και αποδυνάμωση της μεσαίας τάξης.

Εξασθενεί το αίσθημα της διαρκούς και ατέρμονης μεγέθυνσης της ευδαιμονίας. Το 50% των φτωχότερων του κόσμου που ισοδυναμεί με 3,7 δισεκατομμύρια κόσμου, δεν είχε το παραμικρό όφελος από την παγκόσμια ανάπτυξη.

Από το 2010, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης του 2008, ο πλούτος της λεγόμενης «οικονομικής ελίτ» αυξάνεται κατά μέσο όρο περί το 13% σε ετήσια βάση. Το 2019 έφθασε σε σημείο οι 500 πλουσιότεροι του κόσμου να αυξήσουν την περιουσία τους κατά 25% (1,2 τρις) ανεβάζοντας την περιουσία τους στο δυσθεώρητο ποσό του $5,9 τρις (Bloomberg Billionaires Index)

Ενδεικτικά στα 5 δολάρια που παράχθηκαν το 2017, τα 4 δολάρια πήγαν στο 1% των πλουσιότερων ανθρώπων. Το 1 δολάριο πήγε στο υπόλοιπο 99% των ανθρώπων (έκθεση OXFAM)

Αυτή η κατάφωρη κοινωνική αδικία είναι που έχει γίνει πλέον ορατή αποτέλεσε την πρώτη στιβάδα της κρίσης εμπιστοσύνης στην πολιτική και τους πολιτικούς.

Το παγκόσμιο χρέος κάθε χρόνο κάνει νέο ρεκόρ αύξησης.

Η δημοκρατία και η συμμετοχή υποχώρησαν ψάχνοντας νέες διεξόδους στην ψηφιακή τεχνολογία.

Ο λαϊκισμός ανέρχεται ως κύρια πολιτική δύναμη. Πολιτικές καρικατούρες ηγούνται χωρών. Σχεδόν παντού ακροδεξιά λαϊκιστικά κόμματα αναδύονται. Εξαίρεση η Ελλάδα η οποία ανέδειξε αρμονική συνύπαρξη και μεγάλης διάρκειας συγκυβέρνηση του ακροδεξιού και του αριστερού λαϊκισμού.

Στον κόσμο των εφαρμογών τη δεκαετία 2010-2019, κυριάρχησαν οι εφαρμογές που ανήκουν στον Zuckerberg με αιχμή του δόρατος το Facebook.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου ερευνών και ανάλυσης App Annie οι εφαρμογές που έχουν επιτύχει τον μεγαλύτερο αριθμό λήψεων και εκείνων που έχουν χρησιμοποιηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και περισσότερο από όλες τα τελευταία 10 χρόνια στις πλατφόρμες Android και iOS ήταν το Facebook, το Messenger, το WhatsApp και το Instagram.

Στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας τα smartphones κυριάρχησαν από την αρχή μέχρι το τέλος.

Η νεαρή εφαρμογή το TikTok κατόρθωσε να μπει στην λίστα των 10 κορυφαίων εφαρμογών, και θα αποτελέσει τη νέα μόδα των επόμενων ετών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.