ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ζούμε ένα ακόμη παράδειγμα κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος σε περίοδο κρίσης. Κατασπατάληση όχι λόγω της υψηλής αμοιβής που προσφέρεται αλλά λόγω του αποτελέσματος που θα καταλήξει στον τενεκέ των σκουπιδιών.

Όποια και να είναι τα πορίσματα για τις αξίες κάθε ζώνης αυτά θα τεθούν στο κρεβάτι του Προκρούστη των κυβερνητικών σκοπιμοτήτων. Πρώτα απ’ όλα η τελική απόφαση θα ληφθεί με βάσει τις τιμές ζώνης που έχουν ήδη οι τράπεζες και εξυπηρετούν δικές τους σκοπιμότητες. Κατά δεύτερο λόγο η κυβέρνηση πρέπει να εισπράξει 3,3 δις από τον ΕΝΦΙΑ (ή όπως τον ονομάσουν μελλοντικά) και κάθε αλλαγή προς τα κάτω θα την υποχρέωνε να αναπροσαρμόσει με ανάλογη ένταση τους συντελεστές.

Επειδή έχουν έτοιμους τους αλγόριθμους της Αλχημείας θα φροντίσουν οι αναπροσαρμογές να προκαλούν την μικρότερη δυνατή αναδιάταξη στις κλίμακες. Φυσικά και πάλι το επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης θα πληρώσουν ακριβά οι μεσαίες ιδιοκτησίες.

Ακριβώς για αυτούς τους λόγους η ανάθεση στους εκτιμητές για αναπροσδιορισμό των αξιών είναι ένα επικοινωνιακό τέχνασμα για την κυβέρνηση και παράλληλα παγίδα για τους εκτιμητές.

Οι εκτιμητές έσωσαν την αξιοπρέπειά τους και στη μεγάλη πλειοψηφία τους δεν ανταποκρίθηκαν στην παγίδα που τους έστησε η κυβέρνηση. Από την μια το εξευτελιστικό ποσό αμοιβής των 50 € ανά ζώνη εκτίμησης, από την άλλη η αξιοπρέπεια εκείνων των εκτιμητών που έχουν βαθιά γνώση του αντικειμένου, τους οδήγησαν στην άρνηση συμμετοχής στον αναπροσδιορισμό των λεγόμενων «αντικειμενικών» αξιών.

Το αποτέλεσμα της «δουλειάς» όσων πήραν 100 ζώνες να εκτιμήσουν σε 20 ημέρες (!!!) θα χρησιμοποιηθεί για να δοθεί μανδύας νομιμότητας σε έναν κατάφορα αντισυνταγματικό φόρο που προκαλεί δήμευση της περιουσίας των Ελλήνων. Φυσικά δεν πρόκειται να αποτελέσει σοβαρή βάση δεδομένων που θα χρησιμεύσει στην αποκατάσταση της στρέβλωσης που προκαλούν οι «αντικειμενικές» αξίες.

Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι οι «αντικειμενικές» αξίες επηρεάζουν δεκάδες φόρους μεταξύ των οποίων τα Δημοτικά τέλη, τους φόρους κληρονομιάς, τους φόρους μεταβίβασης, την φορολογία εισοδήματος τα τεκμήρια, τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας κά.

Βέβαια η προχειρότητα που κάνει εμφανή την εξαπάτηση είναι ότι ακόμη και όταν καταλήξουν σε μια αξία ζώνης, αυτή από την επόμενη ημέρα δεν θα έχει πραγματική αντιστοίχηση με την αγοραία αξία. Η κυβέρνηση φρόντισε να μην υπάρχει σύστημα ενημέρωση των μεταβιβάσεων που πραγματοποιούνται και σύνδεσης των αξιών που καταγράφηκαν με το σύστημα των «αντικειμενικών» ώστε να γίνεται τακτική επικαιροποίηση και η αγορά ακινήτων να αποκτήσει διαφάνεια.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.