ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σαγκάη-Ρότερνταμ σε μόλις 28 ημέρες αντί 48 ημερών μέσω Ινδικού Ωκεανού, Σουέζ και Μεσογείου! Το Πεκίνο αποκάλυψε, εχθές, ένα πρόγραμμα αξιοποίησης του λιώσιμου, λόγω της κλιματικής αλλαγής, των πάγων στον Βόρειο Πόλο. Βάσει αυτού του προγράμματος συντομεύεται ο χρόνος της εμπορικής ναυσιπλοΐας κατά 20 ημέρες.

Πόσοι είναι οι δρόμοι του μεταξιού που σχεδιάζει ο πρόεδρος της Κίνας Ξι Ζινπινκγ; Είναι προφανές ότι εάν τελικά υλοποιηθεί ο νέος δρόμος του μεταξιού που θα περνάει μέσα από τον Αρκτικό Ωκεανό η Κίνα θα «αγκαλιάσει» την υφήλιο συμπεριλαμβάνοντας τον Βόρειο Πόλο στον οποίο δεν έχει άμεση πρόσβαση.

Η Κινεζική ιδέα για την Αρκτική ζώνη, υποστηρίζεται από τη Ρωσία, ωστόσο οι χώρες της Δύσης βλέπουν ότι υποκρύπτεται η πρόθεση των Κινέζων να μετάσχουν στην κούρσα εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της περιοχής. Επειδή εκτιμάται ότι στη βορειότερη περιοχή του πλανήτη, το 22% των πόρων των ορυκτών καυσίμων δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί.

Η αλλαγή του κλίματος είναι γεγονός και η Κίνα είναι έτοιμη να εκμεταλλευτεί μια εμπορικά πτυχή πολύ χρήσιμη. Η τήξη των πάγων απελευθέρωσε τη νέα διαδρομή: το 2010 τέσσερα εμπορικά πλοία το καλοκαίρι ακολούθησαν την βόρεια οδό, με συνολικό φορτίο 110 χιλιάδων τόνων, αλλά το 2017 η πολική διαδρομή ακολουθήθηκε από 46 πλοία, τα οποία μετέφεραν 1,26 εκατομμύρια τόνους προϊόντων. Μεταξύ αυτών των φορτίων ήταν ένα κινεζικό πετρελαιοφόρο που χρειάσθηκε μόνο 19 ημέρες ναυσιπλοΐας από τη Νορβηγία στη Νότια Κορέα.

Τον Σεπτέμβριο, ο παγοθραυστικός «Xue Long» ακολούθησε το βορειοδυτικό πέρασμα του Καναδά, μειώνοντας την παραδοσιακή διαδρομή από τη Σαγκάη στη Νέα Υόρκη μέσω της διώρυγας του Παναμά για μία εβδομάδα. Ενώ το Πεκίνο επαίρεται για το άνοιγμα μιας νέας εμπορικής διαδρομής, η καναδική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε προσδιορίζοντας ότι η κρουαζιέρα του δράκου είχε εγκριθεί «καθαρά για λόγους επιστημονικής έρευνας».

Ο Αρκτικός Ωκεανός καλύπτει μια έκταση περίπου 14 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Καναδά, Το 2013, η Κίνα έλαβε το καθεστώς της χώρας παρατηρητή στο Συμβούλιο της Αρκτικής (η Ιταλία έγινε δεκτή επίσης). Από τότε, το Πεκίνο έχει αναπτυχθεί σε πολλά μέτωπα:

  • με την Έρευνα πετρελαίου ανοικτής θάλασσας με την Ισλανδία.
  • με τον αγωγό φυσικού αερίου με τη Ρωσία
  • και την τοποθέτηση καλωδίου οπτικών ινών μήκους 10.500 χιλιομέτρων από την Κίνα στην Ευρώπη μέσω του εδάφους της Φινλανδίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.