ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Δύο δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου ανοίγουν καινούργιες πληγές στην ήδη πληγωμένη χώρα. Οι διαπιστώσεις είναι αναμφισβήτητες.

Η πρώτη κεντρική διαπίστωση, που κανείς δεν προβάλει, είναι ότι στο εκλογικό σώμα υπάρχουν κρυμμένοι ψηφοφόροι που ντρέπονται να ομολογήσουν τι θα ψηφίσουν. Αυτοί δεν είναι μόνο της Χρυσής Αυγής όπως πολλοί υπέθεταν μέχρι σήμερα. Είναι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Πράγματι λίγο η καλοκαιρινή, τουριστική, επιρροή, λίγο η αντεπίθεση του Τσίπρα με νέο σενάριο εξ ολοκλήρου ψευδές για την ανάπτυξη, ήταν αρκετά να αποκαλύψουν για πρώτη φορά, ότι κάποιοι από αυτούς που ντρέπονταν για την πολιτική επιλογή τους τώρα την εκφράζουν ανοικτά. Η δημοσκοπική αύξηση, έστω και μικρή, του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται αποκλειστικά στην απελευθέρωση από την ντροπή κάποιων ψηφοφόρων του.

Η δεύτερη κεντρική διαπίστωση είναι Ακυβερνησία. Διότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση. Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ μειώνει την διαφορά, η ΝΔ δεν θα μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Σε αυτή την περίπτωση με βάση τις δημοσκοπήσεις δεν γίνεται κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί να συμμετάσχει σε συνασπισμό (ανεξαρτήτως που δέχθηκε πολύ χειρότερες επιλογές όπως οι ΑΝΕΛ) και τα κόμματα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Χρυσής Αυγής και ΚΚΕ επίσης δεν θα μετάσχουν, το καθένα από την δική του σκοπιά.

Στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι νέα εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική και μετά το ΧΑΟΣ για να γλυτώσει τις εξεταστικές επιτροπές. Αλλά η Ελλάδα στο ΧΑΟΣ

Η Ελλάδα θα πληρώσει ένα ακόμη τεράστιο οικονομικό τίμημα ίσο και ανάλογο με αυτό που πληρώνει από τον διχασμό σε μνημονιακούς και μη, ίσο και ανάλογο με την τυχοδιωκτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο το 2015 αλλά μέχρι σήμερα.

Η Ελλάδα θα πληρώσει ως επακόλουθο βαρύτατο τίμημα και στην γεωπολιτική θέση της καθώς θα είναι παρία στις εξελίξεις αλλαγής συσχετισμών που ήδη δρομολογήθηκαν.

Μόνη αχνή, πολύ αχνή αχτίδα είναι η πιθανή άνοδος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε σημείο που να ανατρέψει τους συσχετισμούς. Ήδη βρίσκεται στην τρίτη θέση και υπάρχει χρόνος και περιθώριο να κάνει την ανατροπή για την δεύτερη θέση. Υπάρχει το περιθώριο διότι στις δημοσκοπήσεις υπάρχει ένα 25%, οι αισιόδοξοι καταγράφουν 30% που ενδιαφέρεται για το εγχείρημα. Βεβαίως μέχρι να μετατραπεί μέρος αυτού του ενδιαφέροντος σε θετική ψήφο υπάρχει δρόμος μακρύς.

Ωστόσο στην υπόθεση που ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τρίτο κόμμα, οι στρατηγικές του υποχρεωτικά θα αλλάξουν. Διότι τότε, εφόσον δεν πετύχει το ΧΑΟΣ ή θα συνεργαστεί σε κυβερνητικό σχήμα ή θα οδηγηθεί στην απόδοση ευθυνών για την τυχοδιωκτική πολιτική του 2015.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.