ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εμβάθυνση ή ενίσχυση των εθνικών πολιτικών; Διεύρυνση της Δημοκρατικής νομιμοποίησης ή σταθερό έλλειμμα δημοκρατίας; Ενιαία άμυνα και ενίσχυση εξωτερικών συνόρων ή κάθε κράτος μοναχό; Εξουσίες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ενιαία οικονομική οντότητα ή απλώς ενιαία αγορά. Θεμελιώδη ερωτήματα που αφορούν το χρονικό μιας πολύ πιθανής κατάρρευσης της Ε.Ε, ερωτήματα στα οποία έπρεπε να δώσουν απαντήσεις οι 27 ηγέτες στην άτυπη σύνοδο της Μπρατισλάβας. Ποια απάντηση έδωσαν; ΚΑΜΙΑ!!!

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi δήλωσε ρητά και καθόλου διπλωματικά την διαφωνία του στις κοινές ανακοινώσεις της Angela Merkel και του Hollande. Ήδη η πρώτη είχε ξεκαθαρίσει ότι η συνάντηση ήταν ένα πρώτο βήμα και οι συζητήσεις δεν μπορούν να καταλήξουν σε εμβάθυνση της ΕΕ.

Ο Jean-Claude Juncker, προσπαθούσε να πείσει ότι δεν είναι αλκοολικός και προώθησε απόψεις για περισσότερη ομογενοποίηση της Ευρώπης με την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις προτάσεις του στην Σύνοδο κορυφής. Την ίδια στιγμή ο Donald Tusk τον υπονόμευε με κείμενο που κυκλοφόρησε εντός της συνόδου στην αντίθετη κατεύθυνση.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban χαρακτήρισε αυτοκαταστροφική την μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και προωθεί με μεγαλύτερη ένταση το δημοψήφισμα για την έγκριση από τον λαό της Ουγγαρίας, της ανεξαρτητοποίησης από τις αποφάσεις των Βρυξελών στο προσφυγικό και μεταναστευτικό θέμα. Το Λουξεμβούργο, στο μεταξύ, απείλησε την Ουγγαρία για έξοδο από την Ε.Ε.

bratislava1

Πριν σβήσουν τα φώτα στην Μπρατισλάβα, ο αρχηγός των ακροδεξιών της Αυστρίας που δημοσκοπικά φέρεται ως το πρώτο κόμμα με 30%, δήλωσε ότι επιθυμεί την ένταξη της Αυστρίας στην ομάδα του Βίζεγκραντ. Η ομάδα αυτή αποτελείται από τις πρώην «Ανατολικές» Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία, είχε ιδρυθεί το 1990, είχαν ενταχθεί ως πλήρη μέλη στην ΕΕ τον Μάιο του 2004 και επικρίνονται έντονα για τις θέσεις τους στο προσφυγικό.

Εικόνα χάους σε εξέλιξη η Ευρωπαϊκή Ένωση και το μόνο που ενδιαφέρει Merkel και Hollande είναι να «αγοράσουν» πολιτικό χρόνο μέχρι τις εκλογές τους. Η κόλαση του 2017.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.