ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σε παλαιότερες παρουσιάσεις σε συνέδρια και ημερίδες, έχω εξηγήσει ότι παρακολουθώντας τον πυρήνα των ώριμων αγορών ακινήτων θα είναι εύκολη η πρόβλεψη για τα υπόλοιπα. Είτε οι εκτινάξεις των αξιών στην αγορά ακινήτων είτε οι καταρρεύσεις αρχίζουν πάντα από τις κεντρικές περιοχές στις ώριμες αγορές.

Είναι γνωστό στους ειδικούς ότι όταν η ακίνητη περιουσία αυξάνεται κατακόρυφα, οι καταναλωτές αρχίζουν να αγοράζουν ό, τι είναι φθηνότερα στα επόμενα επίπεδα. Αυτή είναι κλασική διαδικασία οικονομικού κύματος στην αγορά ακίνητης περιουσίας. Μοιάζει σα να ρίχνουμε ένα πετραδάκι στο κέντρο της λίμνης. Τα κύματα θα εξαπλωθούν ορμητικά από το κέντρο προς τα έξω και σταδιακά πλησιάζοντας στην ακτή ελαττώνονται.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι τρεις κύριες περιοχές για αυτό το ράλι είναι τα κεντρικότερα σημεία της αγοράς στη Νέα Υόρκη, το Μαϊάμι και το Λος Άντζελες. Και οι τρεις αγορές εμφανίζεται να έχουν γυρίσει σε μια πτωτική τάση. Όσο επαληθεύεται η πτωτική τάση τόσο αυτή, σιγά-σιγά θα εξαπλώνεται προς τα έξω.

Στο Σικάγο η αγορά ακινήτων έχει αρχίσει να γυρίζει, το ίδιο συμβαίνει με την αγορά ακινήτων του Βανκούβερ, καθώς και στο Λονδίνο, με ανάλογα φαινόμενα στο Παρίσι καθώς και στο Χονγκ Κονγκ. Οι εξωτερικές περιοχές ακόμη και στη Βρετανία δεν υπερέβησαν ποτέ το υψηλό του 2007 όπως συνέβη με την μέση αγορά ακινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μερικές από τις ¨απομακρυσμένες¨ περιοχές εξακολουθούν να αντιστέκονται, αλλά αυτό θα αλλάξει σταδιακά. Μεγάλο μέρος αυτής της μείωσης οφείλεται στο αποτέλεσμα των αλλαγών στη φορολογία. Μέχρι πρόσφατα, οι αγορές ακινήτων στο Λονδίνο και το Παρίσι υποστηρίχθηκαν από το γεγονός ότι οι ξένοι επενδυτές δεν κατέβαλλαν φόρο επί των κερδών. Έχουμε προειδοποιήσει ότι η βουλιμική ανάγκη για φόρους θα επεκταθεί και αυτό γίνεται!

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάθε αλλοδαπός που πουλάει ακίνητο, το 15% του ποσού αυτού παρακρατείται για ενδεχόμενους φόρους. Στο Λονδίνο, ο πρώην υπουργός οικονομικών Όσμπορν (Osbourne) άλλαξε τον φόρο επί των ακινήτων και από τον πρώτο μήνα άρχισε η πτώση κατά 11,5%. Η Αυστραλία επέβαλε νόμους για την κατοχή ακίνητης περιουσίας από ξένους, με απαγορεύσεις που καθιστούν την ιδιοκτησία ακόμη και εγκληματική. Στην Αμερική, οι φορολογικές αρχές στόχευσαν σε Νέα Υόρκη και Μαϊάμι στο κυνήγι τους για χρήμα προκειμένου να προλάβουν ενέργειες για την αποφυγή της παρακράτησης του 15% κατά την πώληση.

Οι προηγμένες αγορές ακινήτων εκτινάχθηκαν και έκαναν το υψηλό τους, μετά την κρίση του 2007, με την ανάκαμψη το καλοκαίρι του 2015. Αυτός είναι ένας μέσος κύκλος της αγοράς ακινήτων στο σύνολό της που όμως δεν ταιριάζει με κάθε επί μέρους εθνική αγορά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.